“We zorgen voor reuring in de straat”
Zondagochtend is de stad ogenschijnlijk uitgestorven. Behalve als je als vroege vogel door de Stoeldraaierstraat loopt langs een café met een gele luifel en een lichtgevend uithangbord. In Croissanterie Pigalle nuttigen mensen een petit-dejeuner bestaande uit een versgebakken croissant, een rijkelijk belegde Waldkornbol, en natuurlijk een versgeperste jus d’orange. “In de stad is het rustig, maar bij ons is het lekker druk”, vertelt mede-eigenaar Julian Smit.
Pigalle is al decennia een bekende naam in Groningen: de croissanterie opende zijn deuren in 1986. Het was de vader Julian die het concept van de zaak bedacht: simpele belegde broodjes en croissantjes met kwalitatief goede ingrediënten: “We snijden alle kaas en vleeswaren zelf. Kwaliteit vinden we heel belangrijk en we stellen hier hoge eisen aan”, zegt Stephanie Oldenburger, de andere mede-eigenaar. Julian staat sinds 2013 aan het roer, Stephanie kwam daar in 2021 bij.
Op het menu staat voor elke portemonnee wel wat: een versgebakken croissantje voor 1 euro 45, maar ook een bourgondische bol Club voor 11.75 euro met bacon, gerookte kip, avocado, oude kaas, tomaat, huisgemaakte kerriemayonaise en rucola. De gasten zijn gevarieerd: van studenten die tijdens hun pauze uit de UB komen rollen tot Duitse toeristen die in de vakantie de stad bezoeken.
Hoewel Julian en Stephanie al een hele reeks voorgangers hebben, drukken ze een duidelijke stempel op de oude croissanterie: onder andere door een fikse verbouwing van het pand. De zaak stond de afgelopen twee jaar deels in de steigers, al hebben de gasten daar weinig van gemerkt. “We zijn maar iets van vier dagen dicht geweest”, vertelt Stephanie. Een paar jaar geleden kwam het pand naast Pigalle vrij. En die extra vierkante meters maken plaats voor veel nieuws: een extra bar, een kinderspeelhoek, en, niet te missen, 70 extra zitplekken boven op de 100 die er al waren.
De extra zitruimte geeft ook de mogelijkheid om een wens in te willigen van menig bezoeker: Pigalle neemt nu reserveringen aan voor groepen. “Daar willen we echt meer op inzetten”, zegt Stephanie.
Ook wil Pigalle meer met catering gaan doen: vanaf 50 euro bezorgen ze vers belegde broodjes.
Of Julian en Stephanie blij zijn met hun A-locatie aan de Stoeldraaierstraat? Nou en of. Maar met de 150.000 bezoekers die zij naar de straat lokken elk jaar, zou je kunnen zeggen dat ze het zélf een A- locatie maken. “Wij zorgen wel voor de reuring in dit gedeelte van de stad”, zegt Julian trots. Ook zij merken dat de stad de wind in de zeilen heeft: “Ik denk dat Groningen gewoon aantrekkelijk is geworden voor toerisme”, aldus Julian. De Groningen City Club speelt daar natuurlijk een rol in. Julian: “Ik zie wel heel vaak dat de club leuke acties in de binnenstad organiseert. Dan ben ik wel blij dat ik lid ben.”
De verbouwing is bijna klaar, maar in hun hoofd zijn de ondernemers alweer bezig met hun volgende project. Croissanterie Pigalle moet ook een plek voor borrelen worden. Julian: “Het is een heel leuk terras. Er is altijd wat te zien en er is best wel lang zon.” En hoe dat er dan uit moet zien? “Een wijnkoeler”, zegt Julian. “En een kaasplateau”, vult Stephanie aan. Lachend: “We hebben altijd wel ideeën.”
Dit artikel is ook verschenen in de Cityscoop van april 2025. Meer lezen? Kijk dan hier.