Veilig Ondernemend Groningen. Dat is de nieuwe naam van het Groningse samenwerkingsverband op gebied van veiligheid, dat afgelopen zomer officieel gelanceerd is. Saskia van Ham, directeur Economische Zaken van de gemeente Groningen, is voorzitter.
Veilig Ondernemend Groningen is de opvolger van de vroegere BBOG, Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen, maar die naam dekte de lading niet meer. Wat Veilig Ondernemend Groningen doet, gaat veel verder, stelt Van Ham. Ze noemt thema’s als cybersecurity, digitale veiligheid, ondermijning, winkeldiefstal en uiteraard ook, de collectieve beveiliging van de bedrijventerreinen. En dan is dit nog maar een greep, zegt ze. “We houden ons bezig met alles wat er bij veilig ondernemen komt kijken.”
Veilig Ondernemend Groningen heeft zowel een adviserende als preventieve rol. Maar ook het signaleren van onveilige situaties – zowel fysiek als digitaal – is een taak van de organisatie. Samenwerking met zowel ondernemers als Openbare Orde en Veiligheid (OOV) is daarbij cruciaal. “Zij zijn onze oren en ogen.”
Om tot een zo veilig mogelijk ondernemersklimaat te komen, trekt Veilig Ondernemend Groningen van alles uit de kast. Van Ham noemt als voorbeeld periodieke schouwen op bedrijventerreinen. Daarnaast organiseert Veilig Ondernemers Groningen gedurende het jaar voorlichtingsavonden en themabijeenkomsten, en dat in samenwerking met de Groninger Ondernemers Academy.
Veilig Ondernemend Groningen werkt nauw samen met onder meer CRUON (die de collectieve surveillance uitvoert) en Cybersecurity Noord. Ook de politie, brandweer, de gemeente, de GCC en de andere bedrijvenverenigingen zijn betrokken. “Door samenwerking en goede afspraken denken we met Veilig Ondernemend Groningen een positieve impuls te geven aan het vestigingsklimaat in de gemeente Groningen.”
Dit artikel is ook verschenen in de Cityscoop van oktober 2024