“Samen maken we het gebied weer bruisend en veilig”

Drugsgebruik, bedreigingen, steekpartijen en vernielingen aan winkel- en horecapanden. De Folkingestraat en omliggende straten worden al jaren geplaagd door criminaliteit en onveiligheid. Na talloze klachten van ondernemers en bewoners uit de buurt, én een brandbrief van de GCC in december, kwam de gemeente in januari met een actieplan voor nieuwe maatregelen. Winnifred Laman, kersverse projectleider van het project Gele Loper, legt uit wat er de komende tijd gaat gebeuren.

“Het een heel interessant gebied met prachtige historische panden, een supergave winkelstraat en mooie woongelegenheden. Maar het is verloederd, het is steeds meer een gebied geworden dat je wilt vermijden, vooral ‘s avonds”, zegt Laman. Zij is bekend met dit type problematiek: ze werkte onder andere aan de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als hoofd van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Rotterdam. In december werd ze ingevlogen voor het Gele Loper-project, en nu werkt ze tot en met juni aan het verbeteren van de veiligheid.

“De eerste weken heb ik vooral met heel veel mensen kennisgemaakt. Met Eric Bos, met ondernemers, bewoners, woningcorporaties”, vertelt Laman. Zij weten als geen ander wat er speelt, dus vindt ze het belangrijk om hen in de aanpak te betrekken.

Niet alleen in de Folkingestraat is toenemende overlast: de hele ‘Gele Loper’, het gebied tussen het Hoofdstation en de Vismarkt, heeft ermee te maken. Vooral ’s avonds en ’s nachts is het er grimmig. Ondernemers en hun medewerkers, maar ook bewoners van het gebied, ervaren dan veel overlast. Als dieptepunt gold een schietpartij in 2022 in de Haddingestraat, met dodelijke afloop. En sinds die tijd is het aantal incidenten hoog gebleven.

Vrouwelijke personeelsleden durfden ’s avonds niet meer alleen over straat, verschillende winkelruiten werden ingeslagen. Tijd voor verandering, dachten ondernemers, medewerkers en bewoners, en ook de gemeente was het erover eens: de situatie moest veranderen. En dus stelde de gemeente een plan samen met maatregelen, een zogenaamde integrale aanpak.

Wijkhub

De belangrijkste punten daarvan: het inzetten van extra boa’s, de terugkeer van cameratoezicht en een nieuwe wijkhub. “Vanuit de wijkhub lopen politie, boa’s en medewerkers van Stichting WIJ door de buurt om incidenten te voorkomen, en als die zich toch voordoen, aan te pakken. Bewoners en ondernemers kunnen in de wijkhub ook terecht voor vragen, meldingen en klachten.”

Daarnaast zijn er plannen voor betere verlichting, en wil de gemeente bekijken of panden waar nu niets gebeurt, kunnen worden ingevuld met woningen en winkels.

Om de problemen in het gebied aan te pakken is een brede kijk nodig, zo vertelt Gert Wobbes. Hij is al zes jaar lang als adviseur openbare veiligheid bij de gemeente, en in die hoedanigheid betrokken bij het veiligheidsvraagstuk in de Gele Loper. “Als we de veiligheid terug willen, dan is het belangrijk om iedereen die ermee te maken heeft erbij te betrekken: gemeente, ondernemers, politie en zorginstellingen.”

Er zijn al een aantal verbeteringen geweest. Zo mogen er geen auto’s meer door de Nieuwstad rijden, de straat die vooral bekend staat om de prostitutie. En de camera’s, die sinds 2023 niet meer in werking zijn, zijn inmiddels ook weer in gebruik.

Veel potentie

Ondanks die verbeteringen zijn er uitdagingen, vertelt Laman. “Het is een hardnekkig vraagstuk. Bij sommige organisaties waar we mee samenwerken zijn bijvoorbeeld personeelstekorten, en wachttijden bij zorginstellingen.” Die zorginstellingen zijn hard nodig om bijvoorbeeld verwarde personen op te vangen, om daarmee overlast tegen te kunnen gaan.

Maar Laman houdt de moed erin. “Het is een gebied met een ongelofelijke potentie. En ik zie ontzettend veel toewijding, zowel van wethouders en de burgemeester, als van de ondernemers. Hoe mooi kan het zijn om de mooie panden, te accentueren. Samen kunnen we het gebied weer bruisend en veilig maken.”

 Dit artikel is ook verschenen in de Cityscoop van april 2025. Meer lezen? Kijk dan hier.