Wethouder Van Keulen: ‘Stadsdistributie Groningen over tien jaar helemaal schoon’

De binnenstad van Groningen is over tien jaar aanzienlijk schoner en rustiger.

greendealDe bussen zullen verdwijnen uit het stadscentrum en de vrachtwagens die de winkels bevoorraden moeten dan elektrisch zijn en dus geen CO2 meer uitstoten. Dat zei vrijdagmiddag de Groningse wethouder voor economie en binnenstad, Joost van Keulen.

Hij sprak in Prinsenhof Groningen bij de ondertekening van een zogenaamde ‘Green Deal’ van distributeurs en overheid. Ook staatssecretaris Wilma Mansveld was bij de ondertekening aanwezig. Beiden hadden zich eerst verdiept in elektrisch vervoer en kwamen gezamenlijk aanrijden in een fraaie, honderd procent elektrische auto van het merk Tesla. Met de ondertekening is Groningen één van de zes pilotsteden geworden. Streven is om per 2025 landelijk te komen tot een nul procent uitstoot door ervaringen te delen. Volgens wethouder Van Keulen nam Groningen ooit als eerste het verkeerscirculatieplan aan. Weliswaar kwam daar veel kritiek op, Toch was volgens hem het weren van de auto uit de binnenstad wel een van de successen van het verkeerscirculatieplan. Nu moet de volgende grote stap worden gemaakt om de binnenstad nog leefbaarder te maken en prettig om te verblijven. Daarom wordt er nu o.a. gewerkt aan het weren van bussen in de binnenstad en het op het een effectievere en minder vervuilende manier bevoorraden.

De wethouder wil met het Groningse bedrijfsleven overleggen over de vraag hoe het transport zo snel mogelijk schoon kan worden. ‘Ook de transporteurs in en aan Groningen staan achter de ambitie, dus ik denk dat het zeker zal lukken om de prachtige stap te zetten van nul procent uitstoot binnen tien jaar’, aldus wethouder Van Keulen.

In de komende tijd besteedt de CityScoop aandacht aan initiatieven en wensen vanuit ondernemers zoals het koppelen van afvalstromen en het anders en/of op andere tijden bevoorraden van ondernemingen en instellingen.