Proef cameratoezicht naleving venstertijden in de binnenstad

Venstertijden

De gemeente start in december met de proef Cameratoezicht. Deze zomer zijn bewoners of omwonenden van de Peperstraat, Poelestraat en Brugstraat schriftelijk over geïnformeerd. Het gaat hierbij om
het illegaal inrijden door gemotoriseerd verkeer in de Peperstraat, Poelestraat en Brugstraat effectiever tegen te gaan. Het doel van de proef is om de leefbaarheid in de binnenstad te verhogen.
In bepaalde delen van de binnenstad mag gemotoriseerd verkeer alleen binnen venstertijden (van 5.00 – 12.00 u), of op grond van een ontheffing, aanwezig zijn.
Deze maatregel wordt echter niet voldoende nageleefd, wat zorgt voor overlast bij zowel bezoekers als ondernemers in de binnenstad. De voor de proef in de hierboven genoemde straten opgehangen camera’s werken vanaf 3 december 2018. Deze camera’s scannen de kentekens van álle gemotoriseerde voertuigen.
De pakkans is 100 % voor voertuigen die buíten venstertijden zonder geldige ontheffing in het (voetgangers)gebied aanwezig zijn. In het voetgangersgebied van de Poelestraat en Peperstraat kan door middel van de camera’s ook beter worden toegezien op het illegaal inrijden van scooters en brommers.
De camera’s registreren geen personen en maken ook geen opnames van personen. De proef is opgenomen in het privacy-register van de gemeente Groningen en voldoet aan de eisen van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
Tot 15 januari 2019 krijgen alle overtreders nog een waarschuwing van de gemeente Groningen. Na de waarschuwingsperiode volgt tot 1 juni 2019 de periode van het opleggen van een boete. Bijzonder opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeente Groningen zijn bevoegd om deze boetes uit te schrijven, die via het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) in Leeuwarden worden geïnd. Gedurende de waarschuwingsperiode én boeteperiode monitoren wij de ontwikkelingen in het gebied.
De proef duurt 6 maanden en stopt 1 juni 2019. Het college van B&W evalueert dan, ook samen met u, de resultaten van de proef. De gemeenteraad kan daarna besluiten het cameratoezicht uit te breiden tot de gehele binnenstad. Meer informatie over de proef kunt u lezen op de website van de gemeente: https://gemeente.groningen.nl/cameratoezicht-venstertijden.

Met betrekking tot dit onderwerp is in betreffende straten ook een flyer uitgedeeld.

Heeft u vragen over deze proef met cameratoezicht?
Neem dan contact op met het algemene nummer van de gemeente Groningen 14050 of mail voor algemene vragen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..