Jans Catsprijs voor Groninger Museum

Actueel

Het Groninger Museum heeft de Jans Catsprijs toegekend gekregen. Dat is een prijs vernoemd naar de voormalige ambtenaar van de gemeente Groningen Jans Cats, die veel heeft betekend voor de relatie tussen gemeente en ondernemers. Het Groninger Museum kreeg de prijs als waardering voor de grote culturele betekenis van het museum voor Groningen.
De prijs werd op 26 september uitgereikt door burgemeester Peter den Oudsten van Groningen aan directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum. Het was de zesde keer dat de prijs werd toegekend. Eerdere winnaars waren de Stichting Martinikerk, Eurosonic Noorderslag, Grietje Pasma van de 4Mijl, de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en Winterwelvaart.
Volgens burgemeester Den Oudsten is de prijs een zeer terechte waardering voor het Groninger Museum, waarvan de bouw in 1994 voor de helsdeuren werd weggesleept door de vroegere wethouder Gietema samen met de toenmalig directeur Frans Haks. ‘De opvolgers van Frans Haks hebben dit Groninger Museum vervolgens op een fantastische wijze uitgebouwd. Het gebouw is een enorm icoon voor Groningen. Het Museum ligt als een Koningin in het water aan de rand van Groningen te pronken. Wat een toegangspoort!’, aldus een lyrische burgemeester Den Oudsten.
Bedrijvenverenigingen
De bijeenkomst in het Groninger Museum was georganiseerd door vier Groningse bedrijvenverenigingen, uit alle delen van de stad Groningen. Bedrijvenvereniging WEST, VBNO, VBZO en Groningen City Club. Zij organiseren jaarlijks een bijeenkomst waar ondernemers van de verschillende verenigingen elkaar kunnen ontmoeten en netwerken.
Volgens Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club, was de prijs zeer terecht. ’Als er één gebouw is dat dit verdient, dan is het wel het Groninger Museum’. Hij was ook zeer tevreden over de netwerkbijeenkomst van álle bedrijvenverenigingen samen. ’Ik ben trots op het Fonds Ondernemend Groningen, de Economische Koepel en de vier bedrijvenverenigingen. Dit soort samenwerkingen maakt Groningen tot de stad die wij zijn!’, aldus Eric Bos.