Kim Hoetjes enthousiast over efficiƫnte controle op gebreken in eigen straat

‘schouw’ in Oude Kijk in ’t Jatstraat werpt snel vruchten af

 “Een ontzettend handige manier om eens te kijken hoe je winkelstraat er bij ligt en welke grote en kleine zaken moeten worden aangepakt om alles weer helemaal netjes te krijgen!” Kim Hoetjes, eigenaresse van Spellenwinkel Wirwar Spellen & Puzzels in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, is zeer enthousiast over een bijzondere manier om de eigen straat onder de loep te nemen. 

Onlangs was ze een van de deelnemers aan een zogeheten ‘schouw’.

Deelnemers waren Sjoerd Wagenaar (Gemeente), Luc Oldenhof (Brandweer), Siard Heidanus (Politie), Kim Hoetjes (Ondernemer) en Erwin Mulder en Dorien Holthinrichs van het Servicepunt Detailhandel. Deze groep ging op onderzoek uit in de Stoeldraaierstraat en de Oude Kijk in ’t Jatstraat en zocht al wandelend naar zaken die niet pico bello in orde waren. De schouw is een initiatief van de organisatie Veilig Ondernemen Groningen dat als doel heeft de veiligheid van ondernemers, bewoners en bezoekers aan de binnenstad te vergroten.

Kim Hoetjes was als winkeleigenaresse een van de deelnemers aan de schouw. “Ik vind het een héle goede manier om te kijken naar wat er beter kan in je eigen winkelstraat. Het leuke is namelijk dat je met andere ogen door je eigen straat heen loopt, je gaat dingen zien die je anders niet ziet. Graffiti bijvoorbeeld. Daar raak je zelf aan gewend. Maar andere deelnemers aan de schouw kijken er met frisse blik naar en die zien het wel dat het misstaat in het straatbeeld”, aldus Hoetjes.
Tijdens de schouw in de Oude Kijk in ’t Jatstraat en Stoeldraaierstraat kwamen de deelnemers nog meer zaken tegen die beter kunnen: een ontbrekende putdeksel, vuilnisbakken die niet schoon waren, achterstallig onderhoud of ongelijke trottoirstenen. Geen schokkende zaken dus, maar als je alles optelt best veel.

“Wat het allermooiste is, is dat je wandelt met deelnemers die allemaal de zaken die niet in orde zijn kunnen laten verbeteren. Je kunt meteen knopen doorhakken en afspreken wie wat oppakt. Het voordeel van zo’n schouw is ook dat je nog eens mensen spreekt die je anders niet zo snel spreekt”, zegt Hoetjes.

Overigens gaan de ondernemers in de winkelstraten ook zelf de handen uit de mouwen steken. “Wij hebben het op ons genomen om de graffiti te verwijderen. Het is gewoon een kwestie van even af spreken met enkele ondernemers en dan er samen met een kwastje bij langs. Zo ingewikkeld is dat allemaal dus niet!”, aldus de eigenaresse, die de andere winkelstraten in Groningen een schouw dus van harte kan aan bevelen.
Haar winkel Wirwar Spellen & Puzzels bestaat inmiddels 24 jaar. Zelf is ze nu vijf jaar eigenaresse. Oprichtster en oud-compagnon Willeke Christiaans is een jaar geleden met pensioen gegaan. “Het gaat super! Er is heel veel belangstelling voor spelletjes en de consument weet onze winkel te vinden. Het is erg plezierig om te ondernemen in deze winkelstraat en dan geeft inspiratie zodat je er als ondernemer aan bij kunt dragen dat je eigen winkelstraat in optimale staat van onderhoud blijft”, besluit Kim Hoetjes.