Vijftig Groningse ondernemers gezocht voor proefproject met duurzamer ondernemen

Actueel

De Groningen City Club is op zoek naar vijftig Groningse ondernemers die mee willen werken aan een proef, in samenwerking met Grunneger Power en de gemeente Groningen, om
te onderzoeken hoe er aanzienlijk bespaard kan worden op de energielasten en hoe de duurzaamheid van Groningen daarmee bevorderd kan worden.
‘Wij werken aan een systeem om te bevorderen dat bedrijven op een eenvoudige manier kunnen besparen, en hoe ze kunnen investeren, zonder dat daar grote bedragen mee zijn gemoeid. Het betreft een aanpak die ook al in Rotterdam is ingevoerd, en dat zou voor Groningen ook een héle mooie kans kunnen zijn’, vertelt Jeroen van den Berg. Hij is voorzitter van de Commissie Energie van de Groningen City Club.

Groningen City Club heeft zich aangemeld bij het initiatief ‘Groningen Energie Neutraal 2035’. In het kader daarvan vroeg de GCC zich af hoe de club op het gebied van duurzaamheid iets zou kunnen betekenen voor haar bijna zeshonderd leden. ‘En zo kwamen we op het Rotterdamse voorbeeld. Dat komt er op neer dat wij in overleg gaan met de ondernemers en hen adviseren over hoe ze met tamelijk simpele maatregelen energie kunnen besparen. Deze “quick wins” kun je dan gebruiken voor grotere investeringen. Uiteindelijk ontstaat er dan de situatie dat je energie bespaart, en dat je die besparing gebruikt voor grotere investeringen’, zo vertelt Jeroen.
Van den Berg heeft met Grunneger Power overlegd over de vraag hoe deze Rotterdamse aanpak in Groningen kan worden ‘uitgerold’. Om dit project uit te voeren zoeken de initiatiefnemers nu contact met Groningse ondernemers om te bekijken wat het oplevert. Daarvoor nemen ze dan een jaar de tijd. ‘En dat is dan een eerste stap, daarna kunnen we nog weer nieuwe initiatieven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid’.

Jeroen van den Berg is technisch natuurkundige. Voor de Hanzehogeschool Groningen hielp hij ‘EnTranCe’ op te bouwen. Momenteel werkt hij voor TNO waar hij projecten ontwikkelt op het gebied van duurzame energie. ‘De City Club vroeg me of ik mee wilde denken binnen de Commissie Energie. Dat wilde ik wel, maar ik vond wel dat we het niet te kleinschalig zouden moeten aanpakken, en dat we écht streven naar structurele verbeteringen op het gebied van duurzaamheid. Ik wil écht laten zien dat we met z’n allen hier in Groningen verschil kunnen maken en dat we een beweging op gang kunnen brengen. Nou: daar was de GCC het helemaal mee eens. En dus gaan we er enthousiast mee aan de slag, en hopen we spoedig contact te krijgen met bedrijven die mee willen doen’, aldus een enthousiaste Jeroen van den Berg.
Mocht u belangstelling hebben: stuur dan een mailtje naar de Groningen City Club: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of rechtstreeks naar Jeroen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.