Bijeenkomst over venstertijden

De gemeente Groningen werkt op allerlei fronten aan de verbetering van de bevoorrading van de binnenstad: efficiënt, slim en schoon.

De Gemeente Groningen wil samen met haar partners, bijvoorbeeld vertegenwoordigers uit de logistieke sector, ondernemers en de GCC, de economische vitaliteit en de leefbaarheid van onze (binnen)stad blijven borgen. Consumenten veranderen in gedrag en ook de distributie van goederen in de stad verandert, vaak kleinschaliger en frequenter en de druk op de infrastructuur in de stad neemt toe. We zullen daarom stadsdistributie op een andere manier moeten benaderen.
Op 26 oktober zal de Gemeente daarom een brede bijeenkomst organiseren voor onder andere de leden om iedereen goed mee te nemen in de plannen die inmiddels voorliggen:
1. Nog dit jaar passen we de venstertijden aan, in combinatie met strengere handhaving en een nieuwe ontheffingenbeleid, waarbij we zero emissie voertuigen prioriteren. In ons nieuwe venstertijden regime verdwijnt het avondvenster van 18-20 uur en wordt het ochtendvenster uitgebreid met een extra uur van 05-12 uur (was 05-11 uur). Na de inspraakprocedure die momenteel loopt en nadat de oude verkeersborden zijn vervangen, worden deze nieuwe tijden van kracht en zetten we fors in op handhaving: 12 uur is 12 uur.
2. Handhaving gaan we direct bij het ingaan van de nieuwe venstertijden opvoeren. Maar wellicht kan dit in de toekomst slimmer en goedkoper. We hebben SAC Groningen gevraagd te verkennen hoe we gebruik kunnen maken van technologische middelen. De uitkomsten van dit onderzoek verwachten we begin oktober en zullen we tijdens de bijeenkomst gaan presenteren.
3. De gemeente Groningen heeft de Green Deal ZES (Zero Emission Stadsdistributie) ondertekend met als doel in 2025 volledig schone bevoorrading in de binnenstad. Vervoerders die inzetten op schoon vervoer (bijvoorbeeld elektrisch, of op de fiets) mogen ook buiten venstertijden het venstertijdengebied in. We zullen deze prioriteitsregeling over een aantal jaren analyseren.
Desalniettemin zal er altijd ruimte moeten zijn voor ontheffingen, maar we gaan het beleid hiervoor wel aanscherpen en huidige ontheffingen opnieuw tegen het licht houden.
De contouren van dit nieuwe beleid zullen we op 26 oktober met u delen.

Datum: 26 oktober 2016

Locatie: Het Paleis

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Voor informatie en reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.