Unieke koffiebar Spaak: koffietent en fietsen

Een koffiebar en een fietsenwinkel ineen. Dat is fietscafé Spaak, dat eerder dit jaar de deuren opende in het voormalige pand van wijnhandel Jos Beeres in de Oude Boteringestraat.

De ondernemers achter het voor Groningen unieke concept zijn Henrieke Wijnsma en Rik Sijm. Ze zijn allebei echte wielerfanaten én liefhebbers van goede koffie. En zo kwam van het een het ander. ‘Door onze twee passies samen te brengen, hebben we van onze hobby ons werk kunnen maken’, vertelt Henrieke.

Een fietscafé mag dan voor Groningen wel uniek zijn, in de Randstad en ook in het Zuiden van het land schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Het concept zelf komt vermoedelijk uit Italië, zegt Henrieke ‘In Italië is het heel gewoon om voor het wielrennen aan nog even gezamenlijk een espresso te drinken.’ En niet alleen in Italië, ook in Engeland vind je ‘zo ongeveer in elk dorp en elke stad wel een fietscafé.’


En sinds kort dus ook in Groningen. Bezoekers – ‘niet alleen wielrenners hoor, iedereen is hier welkom’- kunnen er terecht voor een kop koffie, een sapje, een gebakje of een snelle lunch. En, zoals het echte koffieliefhebbers betaamt, gaat het dan niet om ‘zomaar’ een bakje leut. ‘We schenken koffie van het Koffiestation. Goede, eerlijke en vers gebrande koffie dus.’ De broodjes van de lunchkaart komen van Broodje van Eigen Deeg en de taartjes komen van PS Koffie, de bijna-buren van Spaak in de Oude Kijk in ’t Jatstraat.

Maar wat het concept zo bijzonder maakt, is natuurlijk het feit dat Spaak ook een fietsenwinkel is. Zo zijn er fietsen ( ‘van verschillende topmerken’) te koop, maar kunnen fietsfanaten er ook terecht voor onderdelen, accessoires, tijdschriften en boeken. En dan is er ook nog de werkplaats, in de kelder van het pand. ‘Hier kun je lekker zelf aan de slag met je fiets of een lekker band plakken, al kun je dat natuurlijk ook door ons laten doen.’ Passief genieten van wielrennen kan bij Spaak trouwens ook: alle belangrijke wielerwedstrijden zijn er te volgen, van de Tour de France, tot het WK tot wielerklassiekers.

Henrieke benadrukt dat ook mensen die niets met wielrennen hebben, welkom zijn. ‘Er hangt hier gewoon een fijne sfeer. Het is een plek waar iedereen die behoefte heeft aan goede kwaliteit en een mooi verhaal elkaar kan vinden. Niet alleen wielrenners dus, maar iedereen met een passie voor goede en eerlijke producten’, zegt de onderneemster.

Zij en haar compagnon Rik Sijm kozen overigens bewust voor de Oude Boteringestraat. ‘Sowieso waren we allebei verliefd op dit pand. Het is niet alleen heel groot, maar ook heel speels ingedeeld, met een split level, waar nu de werkplaats een plekje heeft. Maar we zijn ook blij met de Boteringestraat. De Oude Kijk in ’t Jatstraat is natuurlijk booming maar zit hier wel meteen om de hoek. En wie zegt dat de Oude Boteringestraat niet nog eenzelfde ontwikkeling kan doormaken?’ Nog meer voordelen: de parkeergarage aan de Ossenmarkt zit op steenworp afstand en ook is de straat niet vreselijk druk. ‘In ons geval is dat een voordeel: laatst hadden we hier veertig wielrenners op de stoep staan. Dan is het fijn dat het niet zo’n hele drukke straat is en dat we een breed trottoir hebben.’


Voor Henrieke zijn het de eerste schreden op het ondernemerspad; hiervoor werkte ze in de psychiatrie. ‘Het is allemaal nieuw voor me. We hebben ons daarom gelijk maar aangemeld bij de Groningen City Club: dan blijven we goed op de hoogte van wat er allemaal speelt in de stad.’