Behoefte aan een coach? 2.000 euro tegemoetkoming voor ondernemers

Behoefte aan een coach? 2.000 euro tegemoetkoming voor ondernemers

Retailers en horecaondernemers in de gemeente Groningen kunnen 2.000 euro krijgen als tegemoetkoming voor een traject van 1- op-1 coaching. Ze moeten dan zelf minimaal 500 euro betalen.

Volgen Erwin Mulder van de GCC hebben veel (kleine) ondernemers nog steeds grote uitdagingen. “Personeelstekorten, stijgende loonkosten, niet verkoopbare voorraden en schulden uit het coronatijdperk zorgen ervoor dat mkb-ers in de problemen komen.”

Bij zulke uitdagingen is een coach meer dan welkom. “Uit gesprekken met ondernemers blijkt dat er een sterke behoefte is aan een vertrouwenspersoon, coach of andere deskundige die de ondernemer daadwerkelijk helpt, motiveert en stimuleert om vervolgstappen te zetten”, zegt Mulder. “De uitdagingen waar ondernemers tegenaan lopen, zorgen ervoor dat ze niet altijd weten waar ze moeten beginnen in hun zoektocht naar (nieuw) succes. Een coach kan dan helpen om prioriteiten te stellen of de eerste stappen te zetten binnen een nieuw businessplan.”

Ondernemers kunnen een tegemoetkoming van 2.000 euro aanvragen waarmee ze een professional kunnen inhuren. Een eigen minimale bijdrage van 500 euro is een voorwaarde. Ze bepalen uiteraard zelf hun hulpvraag en de insteek van het coachingtraject. “We gaan ervan uit dat bij een totale investering van 2.500 euro voor een coach minimaal 25 sessies van een uur kunnen worden afgenomen. Ondernemers die nog geen idee hebben bij wie ze terecht kunnen zullen we helpen in hun zoektocht, zodat de juiste persoon en de juiste expertise wordt ingezet”

Er is eerst ruimte voor zo’n 40 trajecten. De regeling loopt met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2024 tot uiterlijk 31 december 2024 en zolang het budget dit toelaat.

Groninger Ondernemers Academy

Ondernemers die daar behoefte aan hebben kunnen eventueel ook nog gratis een aanvullende training of inspiratiesessie van de Groninger Ondernemers Academy volgen.

Aanmelden kan via de QR-code. Kijk voor meer informatie, ook over andere trainingen en sessies, op www.groningerondernemersacademy.nl

Dit artikel is verschenen in de Cityscoop van juni 2024. Nieuwsgierig naar meer artikelen? Kijk op www.groningencityclub.nl/cityscoop 

 

 

 

Mijn GCC: saladebar SLA

Mijn GCC: saladebar SLA

 

“Onvoorstelbaar dat er vroeger bussen door de Brugstraat reden”

Wraps, salades, smoothies en soepen. Plantaardig en biologisch als basis. Gezond en lekker: dat is in een notendop het concept van saladebar SLA, aan de Brugstraat.

SLA opende in de zomer van vorig jaar de deuren. Het was daarmee de eerste SLA-franchise in het Noorden. Aan het roer staan Laura Stoppels en haar echtgenoot George Luinge.

Laura, hoe kwamen jullie erbij een SLA te openen?

“Tot 2021 woonden George en ik in Amsterdam, en toen al vonden we het een geweldig concept: gezond eten en toch het gevoel van comfort food. We kwamen er in Amsterdam dan ook heel graag. Toen we hier in de stad kwamen te wonen, vonden we het dan ook best jammer dat hier geen SLA zat. “Dan openen we toch zelf een filiaal”, zei George eerst nog grappend. Maar ik was hoogzwanger en bovendien deden we allebei heel wat anders: ik werkte als jurist en George was marketeer. Vanuit de gedachte dat we ons kind willen meegeven dat je altijd je hart moet volgen, hakten we toch de knoop door. En zo openden we in juli vorig jaar de deuren.”

Jullie hebben een plekje aan de Brugstraat. Hoe bevalt dat?

“Het is een fantastische locatie en een mooi, oud pand met prachtige ramen en een mooie oude deur. We hebben een plekje in de overdekte winkelgalerij. Aan de ene kant geweldig natuurlijk, maar ik heb ook wel eens het gevoel dat de pilaren het zicht op SLA ontnemen. En jammer: we mogen geen terras voor de deur. We hadden wel een vergunning aangevraagd maar die is afgewezen. We moeten het nu doen met een klein tafeltje en twee kleine stoeltjes, tegen het raam. Dat wordt gedoogd.”

De Grote Markt is net klaar en de Brugstraat zelf heeft jaren geleden al een upgrade gehad. Wat vind je van al die ontwikkelingen?

“Inderdaad, nu je het zegt: vroeger reden er bussen door de Brugstraat en lag hier asfalt voor de deur. Ik kan me er nu niks meer bij voorstellen. En bovendien: ik denk dat we dan ook niet voor deze plek zouden zijn gevallen. Groningen wordt steeds leuker en mooier, met de Grote Markt voorop. Maar wat mij betreft zou er nog wel meer groen bij mogen. Er liggen daar nu van die betonnen barrières. Waarom daar geen plantenbakken van maken?”

Jullie zijn lid van de GCC. Wat was voor jullie reden om je aan te melden als lid?

“Ik vind het een mooie gedachte om je als groep ondernemers te verenigen. Samen sta je altijd sterker; het is fijn om een onderdeel van een groep te zijn. We zijn te kort lid om te kunnen zeggen dat de GCC voor ons al een enorme toegevoegde waarde heeft gehad, maar het feit dat zo’n club er is, is gewoon al heel goed. Een mooi initiatief vind ik bijvoorbeeld de cursussen die je kunt volgen vanuit de Groninger Ondernemers Academy. Ik heb zelf nog overwogen me aan te melden voor de cursus Duits, maar het is er nog niet van gekomen.”

En de Banenwinkel?

“Gelukkig hebben we vooralsnog helemaal geen moeite met het vinden van personeel. Tot nu toe is het elke keer vrij makkelijk gelukt om nieuwe mensen te vinden. We ontvangen veel sollicitaties, al dan niet via via. Voor ons is de Banenwinkel op dit moment niet heel relevant, maar ik kan me voorstellen dat het voor andere ondernemers echt een uitkomst is.”

Wat is je favoriete gerecht op de kaart? De absolute aanrader?

“Oei, lastig kiezen! Ik zit op dit moment in een ‘Gado gado fase’, maar de Hot Mexicana was ook lange tijd favoriet.”

Laatste vraag: is er nog iets dat je kwijt wilt aan de leden van de GCC?

“Misschien interessant om te weten is dat wij ook catering verzorgen. We hebben inmiddels al aan meerdere vitaliteitsdagen van verschillende bedrijven bij mogen dragen, heel leuk!”

Dit artikel is ook verschenen in de Cityscoop van juni 2024. Meer lezen? Kijk op www.groningencityclub.nl/cityscoop