Westerhaven wil busjes kwijt

Westerhaven wil busjes kwijt

Ondernemers Westerhaven willen einde aan overlast busjes

Ondernemers aan de Westerhaven willen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor de overlast van busjes, scooters en auto’s die dwars door het winkelgebied rijden. “Het is wachten tot het een keer goed misgaat”, zo zegt Henk Sijtsma van de McDonalds aan de Westerhaven. De ondernemers kijken nu samen met de gemeente naar een nieuwe inrichting voor het gebied.

Leveranciers, koerierdiensten, vuilniswagens, scooters. Volgens Sijtsma ziet het op de Westerhaven met name ’s ochtends vaak zwart van de busjes en ander gemotoriseerd verkeer. Tot 12.00 uur mag je hier zonder vergunning laden en lossen, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan, zegt hij.

De winkeliersvereniging Westerhaven ziet niet alleen een oplossing in strenger handhaven, maar ook in een andere inrichting van het winkelgebied. De ondernemers en gemeente zijn daarover nu in gesprek. “Alle neuzen moeten dezelfde kant op”, zegt Sijtsma.

Winkelstraat

“De Westerhaven moet meer de uitstraling krijgen van een winkelstraat”, zo is een van de wensen van de ondernemers. Ze pleiten verder voor meer groen, meer bomen en ook meer mogelijkheden om even te zitten.

Een paar jaar geleden zijn er op de Westerhaven al een aantal markeringspunten en bankjes geplaatst, waarbij het ontwerp met een knipoog verwees naar de vroege havenfunctie van het gebied. Volgens Sijtsma zou het mooi zijn als ook in de nieuwe inrichting subtiel aandacht is voor de geschiedenis van de Westerhaven.

Maar het belangrijkste is toch wel het weren van gemotoriseerd verkeer, vindt hij. “We zijn als de dood dat het een keer echt mis gaat. Laatst nog, toen reed een vrachtwagen achteruit een bankje half omver. Dat was maar een bankje, je moet er niet aan denken dat er iemand gelopen had.”

De ondernemersvereniging en de gemeente Groningen gaan binnenkort weer om tafel om te inventariseren wat de wensen zijn.

Tekst: GROC

Nog vouchers beschikbaar!

Nog vouchers beschikbaar!

Er zijn nog ondernemersvouchers beschikbaar om je dienstverlening een impuls te geven

Ondernemers die hun dienstverlening een boost willen geven, kunnen daarvoor nog een voucher aanvragen bij de Groningen City Club (GCC). Met de voucher, ter waarde van 500 euro, kunnen ondernemers hun bedrijfsvoering een impuls geven op allerlei manieren. Volgens de GCC zijn er nog genoeg vouchers beschikbaar.

De voucherregeling is in 2021 door de GCC geïntroduceerd als onderdeel van de coronatoolkit voor ondernemers. Ondernemers die gevestigd zijn in de gemeente Groningen kunnen de voucher besteden aan iets wat de dienstverlening van het bedrijf ten goede komt. Voorwaarde hiervoor is dat het geld besteed wordt aan een externe dienst of ingehuurde expertise. “En dat is heel breed”, legt Erwin Mulder van de GCC uit. “Denk bijvoorbeeld aan een training voor medewerkers, juridisch advies, een coachingsessie of een bedrijfsscan.”

Zo kunnen professionals uit verschillende branches ondernemers op individuele basis ondersteunen of begeleiden in de vragen die zij hebben of de ontwikkeling die zij doormaken.

Ondernemers die geïnteresseerd zijn in de voucher, of die meer willen weten over de regeling, kunnen mailen naar info@groningencityclub.nl. Het aanvragen van de vouchers kan in elk geval nog de hele maand december, maar de GCC is met de gemeente Groningen in gesprek om de vouchers ook nog in 2023 beschikbaar te stellen.

Tekst: GROC

Aanpassing venstertijden

Aanpassing venstertijden

Wil je met een bedrijfs- of vrachtauto de Diepenring, Westerhaven of Sledemennerbuurt in of uit? Vanaf 1 februari 2023 mag dat alleen tussen 05.00 – 12.00 uur. Buiten deze tijden heb je een ontheffing nodig. 

Spreekuren
U bent van harte welkom op het spreekuur van Ruimtevoorjou op woensdag 25 januari tussen 15.00 – 16.00 uur of op donderdag 2 februari tussen 10.00 – 11.00 uur. Beide spreekuren vinden plaats op Martinikerkhof 11. Het Martinikerkhof 11 bevindt zich naast het Feithhuis bij de kruising met de Popkenstraat.

In het kort

  • Venstertijden in groter gebied: binnen de Diepenring, Westerhaven en Sledemennerbuurt
  • Vanaf 1 februari 2023
  • Voor bedrijfs- en vrachtauto’s
  • In- en uitrijden tussen 05.00 – 12.00 uur
  • Buiten deze tijden alleen met ontheffing

Moet je tóch met een bedrijfs- of vrachtauto het gebied in? Dan vraag je een ontheffing aan. Zonder ontheffing volgt er een boete. Controle gebeurt door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en vanaf het voorjaar van 2023 ook door ANPR-camera’s. De camera’s scannen de kentekens van alle voertuigen die het gebied in- en uitrijden.

Wat zijn venstertijden?
Venstertijden zijn tijdstippen waarop bedrijfs- en vrachtauto’s toegang hebben tot (een gedeelte van) de stad om te laden en te lossen. Delen van de binnenstad, zoals de Grote Markt, Herestraat en Folkingestraat, hebben al jarenlang venstertijden. Vanaf 1 februari 2023 breiden we dat gebied uit. Dan gelden er venstertijden binnen de hele Diepenring, bij winkelgebied Westerhaven en in de Sledemennerbuurt. De enige uitzondering is de route van Noorderhaven via Spilsluizen, Turfsingel richting het Schuitendiep.

Waarom zijn er nieuwe regels?
We zien te vaak dat bestelbusjes voetpaden of zelfs straten blokkeren bij het laden en lossen. Of vrachtwagens die in nauwe straten voor verkeersonveilige situaties zorgen voor voetgangers en fietsers. Daar gaan we wat aan doen: we vergroten het venstertijdengebied zodat bedrijfsauto’s en vrachtwagens straks alleen nog maar in de ochtend de binnenstad in en uit mogen. Hierdoor is er in de middag en avond minder verkeer en daardoor meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Voor wie gelden de nieuwe regels?

  • Winkeliers en horecaondernemers moeten hun bestellingen ’s ochtends in ontvangst nemen. Ook als ze dan nog niet open zijn.
  • Leveranciers en pakketbezorgers mogen straks alleen tussen 05.00 en 12.00 uur de binnenstad in.
  • Klus- en bouwbedrijven, glazenwassers en andere dienstverleners kunnen vanaf 12.00 uur niet meer zonder ontheffing naar een klusadres.
  • Met een bedrijfs- of vrachtauto van of naar een (bedrijfs-)pand voor onderhoud of bouwwerkzaamheden? Na 12.00 uur alleen nog met ontheffing.
  • Voor binnenstadsbewoners verandert bijvoorbeeld de bezorging van bestellingen. Zo komt een nieuwe wasmachine alleen in de ochtend. Ga je verhuizen en huur je daarvoor een bestelbus? Regel dan een ontheffing.
  • Bij acute storingen/lekkages/verstoppingen moet de storingsdienst een ontheffing aanvragen. Dat kan achteraf binnen 24 uur. Dus eerst de storing verhelpen, dan ontheffing aanvragen.

Voor wie verandert er niets?

  • Voor personenauto’s verandert er niets.
  • Voor openbaar vervoer, taxi’s en WMO-vervoer verandert er ook niets.
  • Hulpdiensten (politie, (dieren)ambulance en brandweer) hoeven geen ontheffing aan te vragen.

Bewoners, bedrijven en instellingen in het venstertijdengebied kunnen per jaar kosteloos 12 ontheffingen aanvragen. Voor eigen gebruik van een bedrijfs- of vrachtauto of voor een ander zoals de verhuizer, glazenwasser, schilder of aannemer.

Tekst: Ruimtevoorjou.nl

22-12-2022

Straks vrijwel hele binnenstad alleen ’s ochtends toegankelijk voor bedrijfs- en vrachtwagens

Het gebied in het Groninger stadscentrum waar alleen in de ochtenden bestelbusjes en vrachtauto’s welkom zijn, wordt uitgebreid. Vanaf 1 februari geldt de maatregel voor vrijwel de hele binnenstad.

Hierdoor is er dan ’s middags en ’s avonds een stuk minder verkeer in het stadscentrum. Dat maakt de binnenstad veiliger en toegankelijker voor fietsers en voetgangers, zo zegt Philip Broeksma, wethouder verkeer en vervoer van de gemeente Groningen. Goed om te weten: voor personenauto’s verandert er niets.

Een deel van de binnenstad, zoals de Grote Markt, Vismarkt en Herestraat, heeft al jarenlang venstertijden waarbij er alleen tussen 05.00 en 12.00 bedrijfs- en vrachtwagens welkom zijn. Vanaf 1 februari volgend jaar wordt dat gebied uitgebreid: dan geldt de maatregel voor de hele binnenstad, dus ook voor onder andere winkelgebied Westerhaven en de Sledemennerbuurt.

Door het uitbreiden van het gebied waar de venstertijden gelden, wil de gemeente meer ruimte creëren voor fietsers en voetgangers. Daarom mogen er straks alleen tussen 05.00 en 12.00 uur leveranciers, pakketbezorgers en vrachtauto’s de binnenstad in- en uit; buiten die tijden is er een ontheffing nodig.

Dat betekent dus ook dan onder meer klus- en bouwbedrijven, glazenwassers en andere dienstverleners in de middag niet meer zonder ontheffing naar een klant kunnen. Zo’n ontheffing is makkelijk en snel online aan te vragen. Zonder ontheffing lopen chauffeurs kans op een boete: er wordt gecontroleerd door Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en vanaf het voorjaar van 2023 door ANPR-camera’s die de kentekens scannen.

De uitbreiding van venstertijden is niet de enige aanstaande verandering: vanaf 2025 mag het  verkeer in Groningen dat goederen haalt of brengt, geen CO2 en stikstof meer uitstoten. Zero emission dus. Kortom, bevoorrading, afvalinzameling of juist evenementenverkeer: dat moet vanaf 2025 allemaal elektrisch of per fiets.

Tekst: GROC